En sevdiğiniz mesajlaşma uygulamaları ne kadar gizli?

Skype, Snapchat ve Facebook Messenger gibi dünyanın en gözde mesajlaşma uygulamalarına sahip olan 11 şirketi, çevrimiçi gizliliğinizi koruma adına şifrelemeyi ne kadar iyi kullandıklarına göre sıraladık.

Özellikle, fotoğraf, video ve sohbetlerinizi, siz ve konuştuğunuz kişi dışındaki diğer kişilere anlaşılmaz kılan uçtan uca şifrelemeyi kullanıp kullanmadıklarına baktık.

Bu değerlendirmenin, her şirketin şifreleme ile ilgili kilit ilke ve uygulamalarının bir değerlendirmesi olduğu unutulmamalıdır. Uygulamaların diğer gizlilik özelliklerini veya genel güvenliğini değerlendirmedik. Bir gazeteci ya da aktivist iseniz ya da elektronik gözetim için kişisel olarak hedeflenmiş olabileceğinizi düşünüyorsanız kapsamlı bir dijital güvenlik planına ihtiyacınız vardır. Lütfen bir dijital güvenlik uzmanına danışın ve bilgilerinizi korumak için sadece bir uygulamaya güvenmeyin.

 

 

Facebook

Anlık mesajlaşma uygulamaları Messenger ve WhatsApp'ın toplamda 2 milyar kullanıcısı olan Facebook, insan hakları tehditlerine karşı şifreleme hususunda iyi bir iş çıkarıyor ve faaliyetleri hususunda olabildiğince şeffaf hareket ediyor. WhatsApp, uçtan uca şifreleme bir sohbette uygulanmadığında, kullanıcıların açıkça uyarıldığı tek uygulama konumunda. Messenger ise uçtan uca şifrelemeyi varsayılan olarak uygulamıyor ve kullanıcıları sıradan sohbetlerde daha zayıf bir şifreleme kullanıldığı konusunda uyarmıyor.

Puan 73/100

 

Apple

Apple'ın iMessage ve Facetime uygulamaları, varsayılan olarak tam uçtan uca şifreleme sağlayarak 100 üzerinden 67 puan alıyor. Apple, ayrıca " şifreleme arka-kapıları (sisteme izinsiz erişim geçişi)" konusunda kamuya açık bir tavır almakta ve hükümetlerden gelen talepleri açıklamaktadır. Bununla birlikte Apple, uygulamaları dahilinde kullanıcılara bilgilerinin ne zaman uçtan uca şifreleme ile korunup ne zaman korunmadığı konusunda bildirim verme konusunda daha iyisini yapmalıdır. (mesela i-Phone kullanıcısı olmayan bir kişiye bir mesaj gönderdiğinizde)

Puan 67/100

 

Telegram

Telegram Messenger aylık 100 milyon aktif kullanıcısı olan bir mesajlaşma uygulamasıdır. Uygulama kendisini güvenli bir mesajlaşma uygulaması olarak konumlamakta ve kullanıcıların gizliliklerini ve ifade özgürlüklerini koruma konusunda güçlü bir tutum takınmaktadır. Bu bakımdan şirketin varsayılan olarak uçtan uca şifreleme uygulamaması ve kullanıcılarının daha zayıf bir şifreleme olduğunda uyarı almamaları şaşırtıcıdır.

Puan 67/100

 

Google

Google'ın mesajlaşma uygulamaları Allo, Duo ve Hangouts'tur. Duo'da uçtan uca şifreleme varken Allo'da bu isteğe bağlıdır;  Hangouts'ta ise uçtan uca şifreleme yoktur. Google, hükümetlerin veri taleplerini açıklamakta ve cihazların veya uygulamaların kilidini açabilen ve hükümetlerin kişisel verilere erişmesini sağlayabilen " şifreleme arkakapılarına" karşı kamuoyuna açık bir tutum sergilemektedir.

Puan 53/100

 

Line

Line mobil mesajlaşma servisi, çoğunluğu Japonya, Endonezya, Tayland ve Tayvan'da olan 200 milyondan fazla aktif günlük kullanıcıya sahiptir. Uygulama, mesajlaşma uygulamalarındaki tüm iletişimde uçtan uca şifreleme sağlamasıyla tam not aldı, fakat şirket, kullanıcıları insan hakları tehditleri konusunda bilgilendirme konusunda yetersiz ve şeffaflık raporu da yayınlamamakta.

Puan 47/100

 

 

Viber Media

Viber mesajlaşma uygulaması 700 milyon kayıtlı kullanıcı ve yaklaşık 250 milyon aktif günlük kullanıcıya sahiptir. Şirket, tüm iletişimde varsayılan olarak uçtan uca şifreleme sağladığı için tam puan aldı. Fakat Viber Media da, bir şeffaflık raporu yayınlamıyor ve şifrelemeyi nasıl uyguladığına ilişkin tüm ayrıntıları paylaşmıyor.

Puan 47/100

 

Kakao

49 milyon aylık aktif kullanıcıya sahip KakaoTalk, bir G.Kore firmasına ait. Ekim 2014’te şirket G.Kore devletine kullanıcılarıyla ilgili bilgiler verdiği ile ilgili haberler sonrası zor zamanlar yaşadı.  Sonrasında şirket şifreleme düzeylerini artırma konusunda bazı adımlar attı fakat halen varsayılan olarak uçtan uca şifreleme uygulamıyor.

Puan 40 / 100

 

Microsoft

Microsoft, 2011 yılından beri Skype'ın sahibi ve  bu sesli ve görüntülü arama hizmetinin şu anda 300 milyon aktif kullanıcısı var. Skype, hükümet gözetimi konusunda dünya çapında büyük bir hedef olmuştur. Microsoft, insan hakları konusundaki güçlü taahhüdüne rağmen, Skype'ta zayıf bir şifreleme yöntemi kullanıyor.

Puan 40/100

 

Snapchat

ABD merkezli Snapchat her gün 100 milyondan fazla kişi tarafından kullanılmaktadır. Prensip olarak gizliliğe karşı güçlü bir politika taahhüdü olsa da, pratikte kullanıcıların gizliliğini korumaya yetecek kadar başarılı bir performans göstermemektedir. Uçtan uca şifreleme kullanmayan şirketin, kullanıcı haklarına yönelik tehditlerle nasıl mücadele ettiği konusunda kullanıcıları bilgilendirmek için de daha fazlasını yapması gerekmektedir. Özellikle Snapchat'in 'kaybolan' mesajları kullanıcılara gizlilik hissi verebilmektedir.

Puan 26/100

 

 

Blackberry


Blackberry Messenger’ın 100 milyon kullanıcısı vardır ve ücretli üyelik servisi olarak uçtan uca şifreleme sunmaktadır. Blackberry, ifade özgürlüğü konusunda kamuya açık bir taahhütte bulunmamakla birlikte şeffaflık raporu da yayımlamamaktadır.

Puan 20 / 100

 

Tencent

Tencent, Çin’deki en popüler mesajlaşma uygulamaları olan WeChat ve QQ’nun sahibi olan şirkettir. Firma, 0 puanla listemizin en alt sırasında yer alıyor. Tencent, kriterlerin hiçbirini yeterince sağlamamasının yanında “arkakapı” oluşturarak şifrelenmiş mesajlara erişmeyi amaçlayan hükümet taleplerine izin vermeyeceğini söylemeyen tek şirket konumunda.

Puan 0 / 100 

 

Son olarak

İletişimlerimiz siber suçlular, kötü niyetli bilgisayar korsanları ve devlet yetkilileri tarafından yapılan casusluklarla sürekli tehdit altındadır. Mesajlaşma uygulamaları üzerinde kişisel bilgilerini ve detaylarını paylaşan gençler, aktivistler ve gazeteciler özellikle risk altındadır.

Çoğumuz, kişisel yaşamımızın en ince ayrıntılarını bu uygulamalarda paylaşıyor ve bu şirketlere güveniyoruz. İletişimlerimizi korumak için temel adımları atamayan şirketler ise bu güveni boşa çıkarıyor.

Yorumla! Görüşleriniz bizim için önemli..

kapat