SATA Nedir?

Seri ATA veya SATA ana veri yolu adaptörlerini sabit disk sürücüleri, optik sürücüler ve yarıiletken sürücüler gibi yığın depolama aygıtlarına bağlayan bir bilgisayar veri yolu arabirimidir. SATA bilgisayar veri yolu arabirimi eski Paralel ATA (PATA) veri yolu arabirimine göre birçok avantajı kendi içerisinde barındırmaktadır. Örneğin küçültülmüş kablo boyutları, düşük maliyetli olması ve daha hızlı veri transferine olanak sağlaması gibi özelliklerden dolayı SATA veri yolu arabirimi PATA veri yolu arabirimine göre daha avantajlı konumdadır.


Bir SATA veri yolu arabirimi içinde bulunan adaptörler ve cihazlar yüksek hızlı iki adet kablo aracılığıyla birbiri ile iletişim kurmaktadır. Klasik PATA veri yolu arabirimi ise hepsi düşük frekansta çalışmak üzere ek destek ve kontrol sinyalleri aracılığıyla 16 bit genişliğinde bir veri yolu kullanarak çalışıyordu.


SATA veri yolu arabirimi, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda uzun zaman içinde PATA veri yolu arabiriminin yerini almıştır. SATA veri yolu arabiriminin pazar payının 2008 yılı içerisinde yaklaşık olarak %99 civarında olduğunu söyleyebiliriz. PATA disklerin kullanımı yıllar içinde endüstriyel ve CompactFlash kullanan gömülü uygulamalarda da düşmüştür. SATA veri yolu arabirimini kullanan harddiskler için yorumbudur.com aracılığıyla bilgi alabilirsiniz.


SATA veri yolu arabirimi veya SATA kablosu ince ve yassı uçlara sahip olup içinde 7 adet pinli kablo barındırmaktadır. Bir ucu SATA yazısı ile etiketlenmiş olan SATA kablosunun bir ucu ana karta ve diğer ucu ise harddiske bağlanmaktadır. Harici harddiskler de SATA bağlantıları ile kullanılabilmektedir ve bu bağlantıya bilgisayar terminolojisinde kısaca eSATA denir. Harici SATA bağlantısını kasanızın arka tarafında bulunan monitor çıkışı ve USB portlarının bulunduğu yerde bulunan SATA çıkışı aracılığıyla yapabilirsiniz. Ayrıca USB gibi diğer birçok seri bağlantı çeşidini SATA teknolojisi ile uyumlu bir şekilde kullanabilirsiniz.

Yorumla! Görüşleriniz bizim için önemli..

kapat